Podsticaj EPS-u i "Beohemiji"

Bez autora
Jul 31 2011

EPS je dobio 80 miliona evra za povećanje proizvodnje uglja i zaštitu životne sredine u Rudniku "Kolubara" iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, a zrenjaninskoj "Beohemiji" odobreno je 68 miliona evra za unapređenje poslovanja, što je najveći kredit dodeljen privatnoj kompaniji sa domaćim kapitalom. Kolubarski rudnici, koji obezbeđuju polovinu srpske proizvodnje struje, zatvaraju dva kopa i otvaraju nekoliko novih, što ne bi bilo moguće bez ovog kredita, a posao treba da se završi za četiri godine. Očekuje se da do kraja godine bude pripremljena tenderska dokumentacija, a da prva sredstva i prve ugovore za značajan deo neophodne opreme očekuje već početkom sledeće godine. Od kredita za koji je garancije dala Vlada Srbije, "Kolubara" će kupiti mašine za proizvodnju kvalitetnijeg uglja za termoelektrane i ulagati u ekologiju. U EPS-u kažu da posao donosi korist celoj zemlji, jer će uposliti domaću privredu.

Podsticaj EPS-u i "Beohemiji"Kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj finasiraće se još dva velika projekta. EPS dobio 80 miliona evra, a zrenjaninskoj "Beohemiji" odobreno 68 miliona evra za unapređenje poslovanja, što je najveći kredit dodeljen privatnoj kompaniji sa domaćim kapitalom.

EPS je dobio 80 miliona evra za povećanje proizvodnje uglja i zaštitu životne sredine u Rudniku "Kolubara" iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, a zrenjaninskoj "Beohemiji" odobreno je 68 miliona evra za unapređenje poslovanja, što je najveći kredit dodeljen privatnoj kompaniji sa domaćim kapitalom.

Kolubarski rudnici, koji obezbeđuju polovinu srpske proizvodnje struje, zatvaraju dva kopa i otvaraju nekoliko novih, što ne bi bilo moguće bez ovog kredita, a posao treba da se završi za četiri godine.

Zamenik direktora "Kolubarskih rudnika" Vladan Radovanović kaže da očekuje da do kraja godine bude pripremljena tenderska dokumentacija, a da prva sredstva i prve ugovore za značajan deo neophodne opreme očekuje već početkom sledeće godine.

Od kredita za koji je garancije dala Vlada Srbije, "Kolubara" će kupiti mašine za proizvodnju kvalitetnijeg uglja za termoelektrane i ulagati u ekologiju. U EPS-u kažu da posao donosi korist celoj zemlji, jer će uposliti domaću privredu.

Zamenik direktora EPS-a Zoran Manasijević kaže da će se u mnoge porodice sliti novac iz kreditnih aranžmana i da će to, osim ekonomskog, imati i socijalni efekat.

Iako Evropska banka za obnovu i razvoj prvenstveno finansira infrastrukturne projekte, 120 firmi iz Srbije direktno i preko banaka koristi njihove kredite koji su mnogo povoljniji od komercijalnih. Među njima je i zrenjaninska "Beohemija".

Najveći kredit za privatnu kompaniju

Direktor proizvodnje "Beohemija" Slavenko Sekulić kaže da je reč o mnogo novca i za srpske i za evropske prilike i da će ga upotrebiti za sve aspekte poslovanja, gde će uložiti i u proširenje proizvodnje, u razvoj novih tehnologija i organizacione infrastrukture uvođenjem novih računovodstvenih standarda.

U Evropskoj banci kažu da su mogućnost rasta i održivost uspešnog poslovanja osnovni uslovi za kredite.

Šefica Kancelarije EBRD u Srbiji Hildegard Gacek kaže da direktno ulažu u 20 srpskih kompanija.

"Preko lokalnih banaka kreditiramo i mala i srednja preduzeća. Ne smemo da zaboravimo da je u proteklih deset godina više od 100 kredita realizovano kroz lokalne banke. To je veoma značajno jer mala i srednja preduzeća značajno doprinose rastu ekonomije u svakoj zemlji", istakla je Gacekova.

Evropska banka za obnovu i razvoj, koja obeležava deceniju rada u Srbiji, do sada je kreditirala 160 infrastrukturnih i privrednih projekata sa ukupno dve i po milijarde evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik